Powrót

Żywność „zdrowa” dla mózgu lub pokarm „zdrowy” dla mózgu

Umysł po udarze 2021.10.21 Zespół Redakcyjny

Posiłek zjedzony w ciągu 1-2 godzin po przebudzeniu, dostarcza mózgowi energii, by rozpocząć dzień. Warto też zadbać o regularne pory posiłków, jak również o ich jakość. Poniżej znajdziesz listę składników, które korzystnie wpłyną na pracę mózgu oraz listę tych, których należy unikać.

Lista składników, w które warto się zaopatrzyć:

  • Ciemnozielone warzywa liściaste, tj. szpinak, jarmuż, natka pietruszki, koperek, kapusta włoska, brokuł, zielona papryka, szczaw, szparagi, zielony groszek, fasola szparagowa, szczypiorek, burak liściowy, nać selera
  • Tłuste ryby morskie, niehodowlane tj. łosoś, dorsz, tuńczyk – bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3
  • Owoce jagodowe, tj. czarne jagody, porzeczki (czerwona i czarna), truskawki, poziomki, maliny, borówka amerykańska, żurawina, aronia, borówka czerwona (brusznica), jeżyny
  • Orzechy nieprzetworzone, tj. orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały i inne. 
  • Kawa naturalna i herbata (np. zielona, czerwona, czarna, biała)

Lista składników, których należy unikać – żywność „niezdrowa” dla mózgu

  • Masło, margaryna utwardzona, tłuszcze zwierzęce, tj. smalec, słonina, łój oraz utwardzony olej kokosowy i palmowy
  • Tłuste sery, tj. żółty, topiony itp. 
  • Jasne, oczyszczone pieczywo
  • Czerwone mięso
  • Przetwory mięsne, tj. parówki, kiełbasa, konserwy mięsne, wędliny, salceson, salami, podroby itp. 
  • Sól „celowo” dodawana do potraw oraz żywność przetworzona z wysoką jej zawartością
  • Żywność typu fast food, instant oraz żywność gotowa do spożycia po uprzednim odgrzaniu
  • Produkty smażone, wędzone, peklowane, marynowane 
  • Kupne wyroby cukiernicze, ciastka i słodycze
Autor
dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender

Przeczytaj także: