Powrót
Ogólne zalecenia żywieniowe dla pacjentów po udarze bez zaburzeń połykania
Warto pamiętać o podstawowych zasadach dotyczących żywienia u osób, które przeszły udar. Te proste i jasne reguły z pewnością pomogą w przygotowaniu zbilansowanego posiłku.
Poniższe zalecenia odnoszą się wyłącznie do pacjentów bez zaburzeń połykania.
- W ciągu dnia spożywaj od 5 do 6 posiłków o niedużej objętości lub dostosuj ich ilość do własnych możliwości. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-3,5 godziny. Unikaj gorących i zimnych dań. Zawsze jedz powoli, bez przymusu i w miłej atmosferze.
- Przed posiłkiem przewietrz pomieszczenie, w którym jesz lub wybierz się na krótki spacer.
- Codziennie spożywaj odpowiednią ilość białka wysokiej jakości, pochodzenia zwierzęcego (np. indyk, ryby morskie, królik, jaja, fermentowane przetwory mleczne) oraz roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, orzechy, nasiona kiełki, warzywa i owoce).
- Każdego dnia spożywaj świeże, nieprzetworzone warzywa (do 600 g/dzień, max. 800g /dzień) i owoce (1 porcja, tj. do 200 g/dzień). Warzywa, dodawaj do każdego posiłku oraz korzystaj z produktów sezonowych. Zimą wybieraj warzywa mrożone i kiszone.
- W ciągu dnia wypijaj odpowiednią ilość płynów, głównie bezkalorycznych, tj. niegazowana woda źródlana i/lub mineralna (od 1,5 do 2 litrów, a nawet 2,5 l płynów na dobę), czyli około 8-10 szklanek w ciągu dnia.
Upraszczając, wypijaj codziennie około 30-40 ml płynów na 1 kg masy ciała.
- Pamiętaj o regularnym spożywaniu produktów spożywczych bogatych w błonnik pokarmowy, tj. razowe/gruboziarniste pieczywo, nieprzetworzone płatki zbożowe i otręby, grube kasze, razowe pieczywo chrupkie, pełnoziarnisty makaron i ryż, nasiona roślin strączkowych, nasiona, orzechy, pestki oraz świeże warzywa i owoce.
- Nie dosalaj potraw, a sól zastąp świeżymi lub suszonymi ziołami (mają cenne składniki i poprawiają smak). Ponadto kupuj produkty z niską zawartością soli.
- Nie jedz przetworzonej żywności, tj. instant, fast food, wędzonej, peklowanej, smażonej, marynowanej, gotowej do spożycia po uprzednim odgrzaniu itp.
- Pamiętaj o regularnym spożywaniu tłustych ryb morskich niehodowlanych przynajmniej 150 g/tydzień (np. łosoś, dorsz, tuńczyk) i/lub wysokiej jakości oleju rybiego (tran). Spożywaj również nierafinowane tłuszcze roślinne, tj. olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz nasiona lnu, chia, orzechy włoskie i awokado.
- Stosuj następujące techniki kulinarne: gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, zapiekanie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub pergaminie, duszenie.
- Unikaj spożywania kupnych wyrobów cukierniczych, ciast i słodyczy.
- Robiąc zakupy uważnie czytaj etykiety – im krótszy skład, tym lepszy produkt. Wybieraj asortyment jak najmniej przetworzony.
- Staraj się kupować żywność wysokiej jakości od sprawdzonych producentów i/lub posiadającą ekologiczny certyfikat.
Nie stosuj używek, tj. papierosów, alkoholu. Natomiast lampkę czerwonego „ekologicznego” wina skonsultuj z lekarzem prowadzącym ☺
Autor