Powrót
Jak skutecznie zapobiegać zaparciom po udarze?
Zaparcia mogą stanowić duży problem u unieruchomionych pacjentów. Planując dietę wykorzystuj metody i produkty, które pomogą uniknąć zaparć.
- Należy zwiększyć w diecie podaż błonnika pokarmowego, który występuje w: nieprzetworzonych produktach zbożowych, razowym pieczywie, grahamie, kaszach gruboziarnistych (np. gryczana, jęczmienna), razowym pieczywie chrupkim, otrębach, płatkach zbożowych nieprzetworzonych, nasionach roślin strączkowych, świeżych warzywach i owocach (szczególnie kwaśnych i nieprzejrzałych), suszonych śliwkach i figach, nasionach, orzechach i pestkach, ostrych przyprawach.
- Wypijaj w ciągu dnia około 8-10 szklanek wody źródlanej, mineralnej niegazowanej. Upraszczając, pij codziennie około 30-40 ml płynów na 1 kg masy ciała. Ponadto zaleca się świeżo wyciskane soki warzywne (np. marchwiowy, pomidorowy, z buraków) lub owocowo-warzywne, przeciery owocowe (np. malinowy, pomarańczowy, jabłkowy), napar/kompot z suszonych śliwek, łyżeczka oliwy na czczo (tłoczona na zimno, nierafinowana), napój z 1 łyżeczki miodu naturalnego rozpuszczonego w ½ szklance wody, kawa prawdziwa, woda lekko gazowana, siemię lniane lub napar z siemienia lnianego, fermentowane przetwory mleczne (np. kefir, 1-dniowe mleko ukwaszone, jogurt), napary ziołowe, sok z kiszonych ogórków, kapusty oraz buraków.
- Unikaj smażenia! Gotuj potrawy na parze, w wodzie lub zapiekaj je w piekarniku.
- Z jadłospisu wyklucz kakao, czekoladę, mocną czarną herbatę, warzywa wzdymające (tj. warzywa kapustne, groch, bób, fasola, cebula itp.), jasne świeże pieczywo, jasne makarony i ryż, drobne kasze, suszone czarne jagody, dojrzałe banany, czerwone wino, suche pożywienie, ciasta, ciasteczka i słodycze itp.
- Jedz posiłki w regularnych odstępach czasu.
- Włącz ewentualnie preparaty probiotyczne (przebadane klinicznie), po uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym i/lub dietetykiem.
- Pamiętaj o regularnej, rekreacyjnej aktywności fizycznej dopasowanej do aktualnego stanu zdrowia chorego.
Autor