Powrót

Jak bezpiecznie skomponować jadłospis dla pacjenta po udarze?

Jestem opiekunem 2021.10.21 Zespół Redakcyjny
Rozpisanie diety

Przygotowanie jadłospisu dla osoby po udarze może stanowić wyzwanie. Poniżej znajdziesz rozwiązania i wskazówki, które pomogą skomponować atrakcyjny i bezpieczny spis potraw. Dopasuj go do indywidualnych możliwości chorego i jego aktualnego stanu zdrowia.

  • Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być opracowana przez wykwalifikowanego dietetyka we współpracy z lekarzem prowadzącym. 
  • Jadłospis chorego powinien uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych.
  • Spożywane przez pacjenta posiłki powinny mieć bezpieczną konsystencję oraz odpowiednią temperaturę.
  • Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie chorego oraz bezpieczną podaż płynów drogą doustną. 
  • Posiłki powinny być zawsze świeże, smaczne, kolorowe, podane estetycznie i przede wszystkim lubiane przez pacjenta. 
  • Półprodukty, z których są przygotowywane posiłki, powinny być dobrej jakości oraz pochodzić od sprawdzonych producentów.
Autor
dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender

Przeczytaj także: