Powrót
Jak bezpiecznie skomponować jadłospis dla pacjenta po udarze?
Przygotowanie jadłospisu dla osoby po udarze może stanowić wyzwanie. Poniżej znajdziesz rozwiązania i wskazówki, które pomogą skomponować atrakcyjny i bezpieczny spis potraw. Dopasuj go do indywidualnych możliwości chorego i jego aktualnego stanu zdrowia.
- Prawidłowo zbilansowana dieta powinna być opracowana przez wykwalifikowanego dietetyka we współpracy z lekarzem prowadzącym.
- Jadłospis chorego powinien uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych.
- Spożywane przez pacjenta posiłki powinny mieć bezpieczną konsystencję oraz odpowiednią temperaturę.
- Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie chorego oraz bezpieczną podaż płynów drogą doustną.
- Posiłki powinny być zawsze świeże, smaczne, kolorowe, podane estetycznie i przede wszystkim lubiane przez pacjenta.
- Półprodukty, z których są przygotowywane posiłki, powinny być dobrej jakości oraz pochodzić od sprawdzonych producentów.
Autor